TOEIC L&R TEST: 900点超えへの道

TOEIC L&R TEST で念願の900点を突破するまでの道のりを綴っていきます

#30 ラーメン:日本の魂を受け継ぐ麺の調和

podcasters.spotify.com

 

ラーメンは、中国風の小麦麺をベースにした日本版の料理です。しかしながら、ラーメンは日本の文化にしっかりと根付いた日本の食事です。この非常に人気のある日本の麺料理はさまざまなバリエーションがあります。スープは鶏肉や豚肉の出汁をベースにしており、昆布や鰹節、椎茸、玉ねぎ、味噌、醤油、塩などが使われています。麺は細いもの、太いもの、ねじれたもの、まっすぐなものなどがあります。ラーメンの一杯には、魚のすり身を使った魚肉ケーキ(かまぼこ)、乾燥海苔(のり)、漬け竹の子(めんま)、そしてトップにはスライスしたローストポークが添えられることがあります。シンプルな醤油味のラーメンとしては、東京ラーメンがよく知られています。九州は豚骨スープを使用したとんこつラーメンで知られており、北海道は味噌ラーメンが特徴です。日本国内外のさまざまな好みに合わせて新しいタイプのラーメンが創造されています。この進化は終わりを知りません。ラーメン職人たちはラーメンを「ボウルでのフルコースメール」と呼び、大変な注意と熱意を持ってラーメンを作り上げています。最近では、麺を食べる前にソースにつけて食べることが人気となっています。

 

 

 

 

 

This is a HOSHINOYA MADE IN JAPAN Radio. episode 30, "Ramen: The Harmony of Noodles That Embodies Japan's Spirit".

 

 

Ramen is a Japanese version of Chinese-style wheat noodles. However, ramen is a Japanese meal, firmly rooted in Japanese culture. This highly popular Japanese noodle dish comes in many varieties. The broth can be made from chicken or pork stock, with kelp (kombu), bonito flakes (katsuobushi), a kind of mushroom (shiitake), onions, miso, soy sauce and salt. The noodles can be thin, thick, twisted or straight. A bowl of ramen may be served with a slice of fish cake (kamaboko), dried laver (nori), pickled bamboo shoot (menma) and a slice of roast pork on top. For simple shoyu-flavor ramen, Tokyo ramen is well known. Kyushu is known for its tonkotsu ramen, which uses pork-bone broth. Hokkaido is known for its miso ramen. Many new types of ramen are being created to match different tastes in Japan and abroad. This evolution knows no end.Ramen cooks refer to ramen as “a full course meal in a bowl” and create ramen with great care and enthusiasm. Recently, dipping the noodles in a sauce before eating them has become popular.