TOEIC L&R TEST: 900点超えへの道

TOEIC L&R TEST で念願の900点を突破するまでの道のりを綴っていきます

#22 寿司の芸術:4つの基本的なタイプを巡る旅

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寿司は、酢飯を、生の魚や貝、調理した卵などの素材と組み合わせたものです。

寿司には、4つの基本形があります。

にぎり寿司は、ほんの少しわさびのついた小さな一握りの酢飯に、生の魚の切り身をのせています。

江戸前寿司とも呼ばれます。

魚のかわりに、たこ、

えび、

いくら、

うに、いかものせます。

醤油に軽くつけ、

ひと口で食べます。

巻き寿司は、円柱の形に巻かれます。

具は、まぐろやきゅうりなどです。

酢飯のまわりは、1枚の炙った海苔を巻きます。

ちらし寿司はお椀に酢飯が入っていますが、

2種類あります。

1つは、酢飯の上に、魚介類、野菜、薄い玉子焼きがのっているものです。

もう1つは、酢飯と他の材料をすべて混ぜ合わせ、その上に細切りの玉子焼きをちらしたものです。

押し寿司は、関西地方特有のものです。

酢締めされた魚介類と酢飯が箱のような木製の型に押し込まれます。

それを一口大に切り分け、供します。

日本には、旬の食材を使った寿司を上手に食べて季節を味わうことのできる人を、「粋な人」だとする文化があります。

 

Thisi is a HOSHINOYA MADE IN JAPAN Radio. episode 22, "The Art of Sushi: A Journey through the Four Basic Types".

 

 

Sushi is vinegared rice combined with ingredients such as raw fish, shellfish or cooked egg. There are four basic types of sushi. Nigirizushi is made of a small handful of sushi rice with a bit of wasabi and a slice of raw fish on top. It is also called Edomaezushi. Instead of fish, it may have octopus (tako), shrimp(ebi), salmon roe (ikura), sea urchin (uni), or squid.

To eat it, dip it lightly in soy sauce. Eat it in one mouthful. Makizushi, rolled sushi, is rolled into a cylinder. Common fillings include raw tuna and cucumber. The outside is a sheet of toasted nori. Chirashizushi is sushi rice served in a bowl. It comes in two types. One has seafood, vegetables and sliced omelet on top of the vinegared rice. The other type has the vinegared rice and other ingredients all mixed together with shredded omelet on top. Oshizushi, “pressed” sushi, is a specialty from the Kansai region. Marinated seafood and vinegared rice are pressed into a box-like wooden mold. Then it is cut into bite-sized pieces for serving. In Japanese culture, a person who can skillfully eat and take pleasure in sushi made from ingredients in season is said to be a sophisticated, stylish person.