TOEIC L&R TEST: 900点超えへの道

TOEIC L&R TEST で念願の900点を突破するまでの道のりを綴っていきます

日本のこころ お茶

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「お茶」というとふつうは葉っぱを用いて淹れる緑茶ですが、もうひとつ別の種類のお茶があります。粉にした葉で淹れる「抹茶」です。

どちらも世界中に広まっています。

一保堂は3世紀続いている京都のお茶の老舗ですが、ニューヨーク市にも店を出しています。

スターバックスなどのコーヒー店では、抹茶入りの飲料もメニューにあります。

抹茶アイス、抹茶モカ、抹茶蕎麦というものもあります。

茶の味は人気があり、お茶にはたくさんのビタミンが含まれ、健康に良いことが知られています。

抹茶を一定の作法にしたがって飲むのが茶道です。

茶道は12世紀に僧栄西によって中国からもたらされた禅宗に由来します。

千利休によって茶道は完成され、上流の人々の間に広まりました。

茶道が一般の人のたしなみとなったのは、近年になってからです。

茶道は書道、詩歌、生花など多くの古典芸能とも結びついています。

岡倉天心1906年に『茶の本』を英語で出版しました。

この本の中で、天心は、茶の世界には、いくつかの重要な日本の心が表現されていることを説明しました。

茶とは「生の芸術」であり、そこには「無」が内包され、また「不完全なものを敬う心」が宿っているといいます。

天心は、茶道の思想を通して、日本人の精神構造のあらましを説こうとしたのです。

 

 

 

 

 

When we talk about "tea," usually it refers to green tea made using tea leaves, but there's another kind of tea. It's called "matcha," and it's made by whisking powdered tea leaves.

 

Both types of tea are popular all over the world.

 

Ippodo is a traditional tea shop in Kyoto that has been around for three centuries, and they even have a store in New York City.

 

Even coffee shops like Starbucks have matcha-flavored drinks on their menu.

 

You can find matcha ice cream, matcha mocha, and even matcha soba noodles.

 

Matcha has a popular taste, and tea is known to contain lots of vitamins, making it good for your health.

 

Drinking matcha following specific traditions is known as the Japanese tea ceremony, or "chanoyu."

 

The tea ceremony originated from Zen Buddhism introduced by a monk named Eisai from China in the 12th century.

 

Sen no Rikyu completed the tea ceremony and spread it among the upper-class people.

 

It's only been in recent years that the tea ceremony has become something for the general public to enjoy.

 

The tea ceremony is connected to many classical arts like calligraphy, poetry, and Ikebana (flower arrangement).

 

In 1906, Okakura Tenshin published "The Book of Tea" in English.

 

In this book, he explained that the world of tea represents some essential aspects of the Japanese spirit.

 

Tea is "the art of life," where "nothingness" is contained and "respect for imperfection" resides.

 

Through the philosophy of the tea ceremony, Okakura aimed to reveal the essence of the Japanese people's mindset.